2023

Här är våra genomförda aktiviteter 2023

7 mars: Månadslunch på Klova Hamnkrog

Idag var det 3 tappra damer som träffades på Klova Hamnkrog.

Vi hade en gemytlig och trevlig stund med mycker prat och skoj.

Dessutom god mat.

Hoppas vi blir fler nästa gång -första tisdagen i April . Det är ett ypperligt tillfälle

att att lära känna de andra Röda Hattarna och bli mer bekant med varandra.


Hoppas vi ses i April

Anita Atoll Asplund


8 mars: Internationella kvinnodagen


Det var ett festligt firande av internationella kvinnodagen den 8 mars 2023 tillsammans med våra systrar i Ladies in Red, Rödspättorna och Rhapsody in Red and Purple.

Här nedan syns foton från festen.

10 mars: Konserthuset

Elisabet Eka inviterade


14 mars: Foto och fika. 

Vi var 7 Rödspättor som hade trevligt tillsammans. Anna fotade och  vi pratade om hemsidan och våra aktiviteter.29 mars: Sjöfartsmuséet i Göteborg

Tillsammans med våra systrar i Rhapsody in Red and Purple

besökte vi det nyöppnade Sjöfartsmuséet.

Här fanns mycket intressant att se om Göteborgs

sjöfartshistoria och utvecklingen fram till idag.

I det restaurerade akvariet hittar man levande

havsmiljöer från olika delar av världen.

Dagen avslutades med lunch på anrika Sjömanskyrkan,

som också nyligen genomgått en upprustning.4 april: Månadslunch 

Den här gången var vi 12 Rödspättor som samlats på Klova Hamnkrog. Mycket prat och god mat i gott sällskap. Det vill vi göra fler gånger.

18 april: Stadsmuséet

I härlig vårsol besökte vi Stadsmuséet i Göteborg och fick en intressant guidning av utställningen om Augusta Lundin (1840–1919) som  anses vara den allra första haute couture-sömmerskan i Sverige. Hon öppnade  sin ateljé 1867 och hennes plagg bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden. Utställningen visade upp mer än 50 unika plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning. 

2 maj: Månadslunch på Klova Hamnkrog


Vårens sista månadslunch. Så trevligt det har varit att ses över en lunch en gång i månaden.

Luncherna återkommer till hösten eventuellt med ändrade veckodagar.6 juli:Sommarlunch på Tullhuset med hattsystrarna i stan


Med båten Kungsö anlände våra vänner från Rhapsody in Red and Purple och Ladies in Red Hönö Klåva och togs emot på piren av Rödspättorna. Vi bjöd på bubbel och kunde sedan mingla och njuta av Tullhusets goda mat. 37 tappra hattsystrar trotsade regn och hårda vindar för att umgås i härlig samvaro.
28 augusti Höstuppstart


Med sol på himlen och bubbel i glasen startade vi vår höstsäsong på Tullhuset och åstadkom under glatt samarbete ett inspirerande program för hösten.

  21 september Röhsska museet 

 Vi besökte utställningen: Nordiskt Mode Nu. Vilken kreativitet de prisbelönade unga visade prov på! Vilka skapelser, helt otroligt!I videoklipp som visades på skärmar på väggarna uttryckte de sina tankar, kring vad som inspirerat dem och glädjen i att skapa. Samtidigt anades farhågor om hur svårt det kunde bli att få lönsamhet i sitt kommande yrkesliv.

Vi åt härlig lunch på en fransk restaurang  (le Comptoire) i grannskapet som Christina hade provat.

Nöjda for vi hemåt på em.

Vid pennan Cina


26 september Månadslunch


Idag var vi 15 Rödspättor som träffades på Hamnkrogen. God mat och goda samtal som bland annat ledde till en spontanbokning av teaterbesök för oss Rödspättor lite senare i höst. 


12 oktober  Besök Göteborgs konstmuseum


13 Röda hattar mötte upp vid konstmuséet en blåsig torsdag i oktober.


Vi hade bokat en guide för att se en separat utställning med Göteborgskoloristerna.

Vår guide visade sig vara en entusiastisk ung kvinna. För att bättre förstå utställningen började hon visningen bland konstsamlingarna från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.


Göteborgskoloristerna studerade under 1920-talet vid Göteborgs rit- och målarskola(Valand) och utmärkte sig genom att använda färger på ett nyskapande explosivt sätt och färgen kom att bli det viktigaste i konstverken.


Inspirerade av utställningen funderade flera av oss att åter besöka den. Utställningen visas fram till april 2024.


Efter besöket delade vi upp oss och några av oss gick vidare till nyrenoverade Junggrens cafe’ för en god lunch och några till Mercado Mexico med god luncbuffé.


Vid tangentbordet Christina Kammussla 


20 oktober Stadsteatern: "Mary Shelleys värld"


Av detta blev intet! Fick sent besked om att föreställningen var inställd och nio glada Rödspättor fick åka färja fram och tillbaka.

31 oktober Månadslunch 


Ännu en trevlig lunchträff, idag med 8 glada och pratsamma Rödspättor.8 november Hattens historia


Vi var 8 Rödspättor som besökte Ateljé Hörnan i Haga.
Brigitte som är modist, berättade om hattens historia, en intressant och rolig expose över hattar på både damer och herrar från 1700talet och framåt. Vi hade roligt, provade hattar och fick goda råd av Brigitte. 


23 november Internationella hattdagen


Internationella hattdagen firades i år med ett studiebesök i landshövdingsresidenset, dit vi var inbjudna av Ladies in Red. Vi var 19 Rödspättor som hörsammade inbjudan och träffade våra systrar i stan, tillsammans var vi 60 röda hattar. Vårt besök började med gemensam kaffestund och därefter blev vi visade runt i de vackra lokalerna av den utmärkte guiden Mikael Appelqvist. Gunilla Rosenböna från Rhapsody in Red and Purple läste dikten Varning, varpå guiden Mikael frågade om det inte fanns någon motsvarande förening för män! Anki Algblomma ledde allsången med Ladies’ song. Jolly good! Texten finns på hemsidan under fliken Visor.
28 november Glöggfest


Glöggfest 28 november


Det var isande kalla vindar denna torsdag och skönt att komma in i värmen i samlingssalen på Minkeberg. Det bjöds på varm glögg, pepparkakor och goda ostar.

Vi fick besök av Bert Peterson som engagerat berättade om julens kryddor och drycker och dess historia. Mycket uppskattat!

Annika Albatross överraskade oss med en nyskriven sång som blir vår alldeles egen!

Anita Atoll önskade oss alla God Jul och ett Gott Nytt År och berättade att uppstartsmötet för våren blir vecka 3.