Hagavandringen 20221115


Utflykt till statsdelen Haga i Göteborg.

Den 15 november-22 gjorde 13 Röda Hattar ett besök i Haga. Med och guidade var Anki Bengtsson från Grötö.

Vi startade vid Hagakyrkan, där Anki började sin guidning med att berätta att Hagakyrkan stod klar 1859, rkitekten var Adolf Edelsvärd. Haga ligger mellan Hagakyrkan och Järntorget På 1700 talet bestod Haga av hagar och planteringar med betande boskap. De rika som i vanliga fall bodde inne i Centrum hade sina sommarhus där.

Nya Haga byggdes på 1700- talet åt folk som arbetade i hamnen, fiskare och övriga arbetare. Husen var från början byggda helt i trä. Senare i tre våningar i trä med bottenvåning i sten.

Vi tog en paus och tog en fika på ” Husaren” där de hade jättestora kanelbullar, som är specialitet för Haga.

Vi fortsatte Haga Nygata fram mot Järntorget och fick till oss mycket mer om Haga. Vi var inne på två innergårdar som visade sig vara mycket mysiga och visade en helt annan bild av området.

Dicksonska stiftelsen har fler byggnader i Haga  bl.a bostadshus och Renströmska badanstalten som numera är Hagabadet, och  Folkbibliotek som numera är Alle`gården och aktivitetshus.

Vi avslutade guidningen vid fontänen på Järntorget utförd av Tore Strindberg. Den består av fem nakna kvinnor som symboliserar de fem världsdelarna.

Vi gick sedan till Sjöbaren för att lunch. Specialitet fiskrätter. Mycket gott.

Gick runt lite på egen hand innan vi tog oss hem.

Vi tyckte att vi hade haft en intressant dag med Anki och varandra./ Monica Mussla